Siirry sisältöön

Miksi viemärisaneeraus on ajankohtainen 30 vuotta vanhoihin putkiin?

Yli 30-vuotta vanhojen omakotitalojen viemäriverkostot ovat saavuttamassa elinkaarensa loppupuolta. Teknisen käyttöiän ylittäneet putkistot ovat erityisen riskialttiita vuodoille ja tukoksille. 

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 37 000 vesivahinkoa, ja yli 20 % näistä johtuu suoraan viemäriputkiston vuodoista.* Vanhat putkistot ovat usein riskialttiita vuosien mittaan tapahtuneen kulumisen ja rasituksen vuoksi. 

Mitä viemärin tekninen käyttöikä tarkoittaa?

Viemärin tekninen käyttöikä kertoo, kuinka kauan viemärijärjestelmä pystyy toimimaan tehokkaasti ennen kuin sen kunnostaminen tulee ajankohtaiseksi. Tyypillisesti viemäreiden odotetaan kestävän 25 – 50 vuotta, mutta tämä ajanjakso voi vaihdella riippuen materiaaleista, rasituksesta, ja ylläpidon laadusta.**

Yli 30 vuotta vanhojen talojen viemärijärjestelmät ovat usein alttiita erilaisille ongelmille, kuten vaurioille ja tukoksille. Siksi onkin suositeltavaa, että vanhojen talojen viemärijärjestelmille tehdään kattava kuntokartoitus. Kartoituksen avulla voidaan tunnistaa mahdolliset ongelmat ennen niiden kehittymistä vakaviksi, mikä säästää pitkällä tähtäimellä sekä aikaa että rahaa. 

Viemäriverkoston elinkaari ja materiaalien kestävyys

Viemäriverkostot ovat suunniteltu kestämään pitkään, mutta eivät ikuisesti. Erityisesti ennen 1980-lukua käytetyt viemärimateriaalit ovat alttiita erilaisille vaurioille. Riskit lisääntyvät putkiston vanhetessa.  

Mahdollisia riskitekijöitä ovat:

  • Mekaaninen rasitus: Esimerkiksi maaperän liikehdintä, putkiston jäätyminen, sekä raskaan liikenteen aiheuttama paine. 
  • Luonnollinen syöpyminen: Viemäriin päätyneet happamat ja emäksiset kemikaalit, bakteerit ja sienet, sekä hiekkaa tai pieniä kiviä sisältävä virtaava vesi. 
  • Tukokset: Hygieniatuotteet, hiukset, rasvat ja öljyt, sekä mahdollisesti puun juuret. 
  • Vuodot: Mekaanisen rasituksen ja syöpymisen lisäksi vuotoja voi tapahtua viemärin liitoskohtien pettäessä, tai esimerkiksi vanhan viemärimateriaalin halkeillessa. 

Betoniputket ovat olleet yksi ensimmäisistä viemäriputkimateriaaleista Suomessa ja ne tulivat laajasti käyttöön 1930-50-luvuilla. Betoni on erityisen altis materiaali mekaaniselle rasitukselle. Useimmat vanhat betoniputket ovat nykyään rapistuneessa kunnossa ja vaativat sukitusta. Niiden tekninen käyttöikä on arvioitu noin 25 vuodeksi.

1960-luvulta alkaen Suomessa otettiin käyttöön valurautaputket, jotka ovat kestävämpiä rasitukselle. Valurautaputkien heikkoutena pidetään luonnollista kulumista, jonka nopeuteen vaikuttavat ajan lisäksi vedenlaatu ja kotitaloudessa käytetyt pesuaineet. Valurautaputkien tekninen käyttöikä vaihtelee 30-60 vuoden välillä.

1970-luvulta alkaen muoviputket yleistyivät ja ovat nykyään suosituin viemärimateriaali Suomessa. Niiden tekniseksi käyttöiäksi on alun perin arvioitu noin 40 vuotta, mutta uudempien tutkimusten mukaan käyttöikä on lähempänä 20-30 vuotta. Ajan myötä muovimateriaaleissa käytetyt pehmittimet voivat haihtua, mikä voi johtaa putken kovettumiseen ja rikkoutumiseen, erityisesti jos putkeen kohdistuu mekaanista liikettä. Myös putkiliitosten kumitiivisteet voivat kuivua vuosien saatossa, jolloin ne ovat alttiita katkeamaan jatkuvan jännitteen seurauksena. 
Lähde: RT 18-10922, Kiinteistön tekniset käyttöiät ja kunnossapitojaksot.

viemarin-oireet

Vanhan viemärijärjestelmän oireet

Usein ensimmäiset merkit viemäriverkoston heikentyneestä kunnosta ilmenevät käytännön ongelmina. Jatkuvasti tukkeutuvat viemärit ja pahat hajut ovat selkeä merkki siitä, että viemäri vaatii huoltotoimenpiteitä. Nämä oireet voivat viitata myös suurempiin ongelmiin, kuten halkeamiin, auenneisiin putkiliitoksiin, tai homekasvustoon.

Viemäriverkoston ennakoiva kunnostus ei ainoastaan suojaa omaisuutta vahingoilta, vaan se on myös taloudellisesti kannattava sijoitus. Ennaltaehkäisevä saneeraus tulee yleensä edullisemmaksi kuin vahinkojen korjaaminen. 

Oletko epävarma kotisi viemärijärjestelmän kunnosta? Varaa Aito Viemäripalveluiden ilmainen kuntokartoitus.

 


Sukitus sopii kaikille viemäreille

Sukitus sopii kaikille viemäreille

Viemäriverkostojen sukitus on kustannustehokas, ekologinen ja nopea tapa kunnostaa viemärit ilman suuria kaivuutöitä. Sukitus pidentää putkien käyttöikää 50 vuodella.

Lue lisää

Mitä viemärien sukitus maksaa?

Viemäriremontti sukittamalla toteutettuna on erittäin kustannustehokas tapa toteuttaa vanhojen viemäriputkien uudistaminen. Perinteiseen...

Lue lisää

Viemärisaneeraus sukittamalla: Miten se toimii ja miksi se on tärkeää?

Vanhojen putkistojen kunnostus voi olla suuri ja kallis urakka. Onneksi on olemassa tekniikoita kuten sukitus, jolla voidaan uusia vanhat putkistot vähemmällä vaivalla ja kustannuksella.

Lue lisää